onsdag den 3. februar 2010

Roskilde Bibliotekerne

Fokus på leg og spil på tværs af alder både i biblioteksrummet og udendørs. Med dette fokus ønsker vi at få belyst om sociale spil og leg på børnebiblioteket vil ændre brugernes adfærd på og brug af biblioteket samt relationen til børnebibliotekaren.

Playmaker på Roskilde Børnebibliotek består af følgende tre delprojekter:


  1. Store brætspil i børnebiblioteket - kom og spil mod din børnebibliotekar, dine venner eller dine forældre. Skal styrke motorikken, koncentrationen og balancen.
    - Kryds og bolle (Roskilde Produktionsskole)
    - Ringe-spil (Roskilde Produktionsskole)
    - Labyrint (Eksperimentarium)



  2. Et lille udvalg af brætspil og andre små spil til brug i børnebiblioteket. Det skal være nyere kvalitetsspil der præsenteres for børn og forældre. F.eks.
    - Cranium
    - Vildkatten gigant
    - Fem på stribe
    - Lego Duplo?


  3. Fire fredag eftermiddage i marts/april med leg for børn og forældre/bedsteforældre
    - 2 fredage hvor børnebibliotekarerne præsenterer børnebibliotekets forskellige spil og agerer spil-igangsættere.
    - 2 fredage med udelege ved Gerlev Legepark


Gerlev legepark er kontaktet og har meldt positivt tilbage. Roskilde Produktionsskole (Værkstedsafdelingen) har vi lavet aftale med. Eksperimentaium har vi indgået aftale med om levering af 1 stk. kuglelabyrint d. 20.03.2010

Projektdeltagernes rolle som playmaker i relation til store og små brætspil

Der indrettes et område med spillene tæt ved indgangen til børnebiblioteket. I bestemte tidsrum indgår børnebibliotekarerne (primært Henriette og Vibeke) som playmakere. Dels ved at udfordre børnene f.eks. på tid i gennemførelsen af kuglelabyrinten, dels som igangsætter og medspiller i de forskellige spil. Selvom bibliotekaren sætter sig selv i spil, er vores mål også at forældre og andre voksne bliver inspireret til at spille med børnene og måske bruge biblioteket på en ny måde - og selv få lyst til at gå hjem og spille videre.

Projektdeltagernes rolle som playmaker i relation til traditionelle udendørs lege

Roskilde Bibliotek ligger i forbindelse med en stor park, som er oplagt til udendørs leg. Vi vil gerne genoplive de gamle lege, som tidligere blev leget af børn og voksne. Sammen med Gerlev legepark osm inspiratorer og konsulenter, vil vi sætte os selv i spil. som igangsættere og deltagere i legen. Vi vil være playmakere i forhold til vores brugere, som vi vil møde på en helt ny måde. Vi vil sætte os selv i spil, som vidensbank på legeområdet. Som forældre, bedsteforældre og børn kan søge viden hos og genopfriske gamle lege. På længere sigt, vil vi i kommunen arbejde mod, at der indrettes et decideret udendørs legeområde/legeplads i tilknytning til biblioteket.

4 kommentarer:

  1. Kære Henriette og Vibeke
    Jeg er sikker på, at jeres delprojekt(er) både vil fungere som optimering af børnebiblioteket og udvikling af personalet i samspil med brugerne. Hvis projekterne formidles rigtigt, vil børnebibliotekaren netop komme til at fungere som playmaker og facilitator/igangsætter af leg.
    For mig er indholdet rigtigt godt, så længe I blot husker, at formålet med anskaffelse af diverse rekvisitter er sekundært. Rekvisitterne er redskaber for, at børnebibliotekarens funktion som playmaker opfyldes. Det kunne være rigtig spændende, at få præsenteret alle jeres spændende idéer, når det hele er integreret i børnebiblioteket. Jeg glæder mig til at se og opleve det færdige resultat.
    kh, Rikke

    SvarSlet
  2. Er meget enig med Rikke. En mulighed er jo også at man har en form for ønskeliste altså en løbende dialog med brugerne hvor man kan få klarlagt hvilke spil som kunne være sjove/gode at udvide samlingen med...

    SvarSlet
  3. Jeg kan rigtig godt lide at I (som de eneste - måske bortset fra Vordingborg med deres Kultur på Kajen) også bringer biblioteket udendørs og laver et ikke-ret-traditionelt-biblioteksagtigt arrangement. Det skal nok blive fedt for både deltagerne og jer netop at mødes på en ny måde, som I også selv skriver.

    Glæder mig til at se de indendørs spil engang ved lejlighed og se om de ændrer familiernes måde at bruge biblioteket - ku' være jeg skulle lade mine egne børn være testpersoner;)

    SvarSlet
  4. Vi opfatter vores labyrint som en anledning til at komme i leg med børnene. Det vil ikke være helt naturligt, bare at gå hen og spørge: ”Vil du lege med mig”. Vi tror også, at der vil være meget leg i det. F.eks. vil børnene kunne udfordre os på tid. De vil kunne grine af og med os, når vi højst sandsynlig er dårligere end dem.
    Fra Vibeke og Henriette

    SvarSlet