mandag den 8. februar 2010

Guldborgsund/Lolland bibliotekerne

Lolland og Guldborgsund har valgt at fusionere deres delprojekter. Delprojektet er inspireret af Experimentariums spil: en verden på spil som vi oplevede i forbindelse med vores projektuge i uge 43 2009.

Spillet er et stort brætspil, hvor deltageren er "menneskelig brik". Spilleren guides gennem en række "problemstillinger" vedr. biblioteket, bibliotekets mål og formål. - f.eks.
Hvad er biblioteket?
Hvad er bibliotekets funktion/Hvad kan man bruge det til?
Den samfundsmæssige/demokratiske funktion?
Biblioteket som former af det hele menneske via selvindsigt osv.
Vi arbejder ud fra følgende delelemner:
  • Kreativitet
  • Naturvidenskab
  • Fantasi
  • Leg
  • Oplevelse/den gode historie
  • Selvindsigt/hvem er jeg?
  • Humor
  • Demokrati/samfund
Omdrejningspunktet er LEG og ikke læring!

Spillet skal kunne spilles af en hel skoleklasse f.eks. i forbindelse med biblioteksorientering (som krydderi/leg - aldrig som en fast del af orienteringen). Spillet kan endvidere bruges i forbindelse med interne arrangementer i børnebibliotekerne. Spillet produceres således at det er nemt at transportere - størrelses- og vægtmæssigt.

Vi er i dialog med Multicenter Syd i Nykøbing F, som har sagt ja til at producere spillet med deadline i maj.

Playmakerfunktionen:
Spillet kan/skal kun spilles med deltagelse af en playmaker, som er spillets facilitator, vejleder, vært....

3 kommentarer:

  1. Synes det lyder rigtig spændende og glæder mig meget til at se det færdige spil. Jeg savner dog lidt nogle overvejelser om hvordan spillet kan bruges i hverdagen? Jeg synes det er synd hvis man kun kan bruge det i forbindelse med biblioteksorienteringer.

    SvarSlet
  2. Jeg glæder mig også meget til at se det færdige spil, og se hvordan det konkret fungerer, for det er lidt svært at forestille sig (i hvert fald for mig;) - men Eksperimentariums spil greb jo virkelig os alle, så det er en super ide at overføre den mulighed for begejstring til børnene på biblioteket! Og så lyder det jo godt at det bliver nemt at transportere... He he, øjner lige en mulighed for lidt lån;).
    Det er også godt at spillet kræver en playmaker, så det bliver gjort til noget særligt for børnene at være med i- og ikke bare et spil de spiller et par gange selv og så ikke gider mere.

    SvarSlet
  3. Vi var begge vilde med at spille brætspillet på Experimentarium. Dels blev vi fanget af konkurrenceelementet, dels af at det var så varieret. Man skulle både bruge hjernen og motorikken. Det bliver spændende at overføre konceptet til biblioteksverdenen. Det glæder vi os til at se. Det er svært, at udtale sig konkret om noget, som vi endnu ikke har set. Dog kan vi ikke undlade, at lægge mærke til at: ” Spilleren guides gennem en række "problemstillinger" vedr. biblioteket, bibliotekets mål og formål.” Ikke umiddelbart aspekter børn selv ville vælge i legesituationer. Derfor skal playmaker funktionen, nok gennemtænkes meget nøje, så man ikke ender i en traditionel lærer/elev situation. Hilsen Vibeke og Henriette

    SvarSlet