onsdag den 3. februar 2010

Næstveds Årshjul

Januar: temaet er skrald og genbrug. Aktiviteterne er f.eks et værksted ala Shane, bytte legetøjsdag.
Februar: temaet er fastelavn, karneval, udklædning, teater. Aktiviteter er tøndeslagning, lave masker, kan-du-gætte-hvem-jeg-er-konkurrence med en evt. præmie. Konkurrencen kan afvikles med fotot på hjemmesiden.
Marts: temaet er historier og fortælling. Aktiviteter er skriv videre på en historie startet af os. Dette kan gøres på nettet eller via SMS. Billedfortælling hvor børn tagner og vi sammensætter det til en historie. Rime-kæde i udlånet hvor man skal sætte et nyt ord på der rimer på det forrige.
April: temaet er forår, det der spirer og gror. Aktiviteter er potteplante dag hvor børnene planter solsikker i medbragte potter. Planterne sættes til spiring i blioteket. Blomsterpresning i tykke bøger, herbarium, sommerfuglepuppe udklækning, klippe blade til hovedbibliotekets træer så de kan springe ud.
Maj: temaet er kristi himmelfart. Aktiviteterne er besøg af en præst, lav engle eller hvordan ser en kristi himmelfart ud. Noget med skyer?
Juni: temaet er Sankt Hans, midsommer og hekse. Aktiviteterne er lav love-potions ala Dannie Druehyld, Overtro/folketro og hvem er Hans? Flette blomsterkranse. Lave elverfolk/elverhøje!
Juli: temaet er vand, strand, regn og hav. Aktiviteterne er billeder lavet af ting man har fundet på stranden, flakseposter, oploade billeder af vand i ens ferie, lave regnmålere og indbertte resultatet til hjemmesiden.
August: temaet er kunst. Aktiviteterne er at lave maleri i udlånet der ændrer sig hele måneden igennem, benytte huskunstnerordning? benytte egneteatret scenografi, voksfigurer.
September: temaet er naturvidenskab. Aktiviteterne er dagens eksperiment som kan stå fysisk i udlånet og som kan ligge på hjemmesiden så børnene kan gøre det derhjemme. Eventuelt have dagens spørgsmål som børnene skal løse derhjemme? Få kontakt til linefagsstuderende der kan lave eksperimenter i udlånet?
Oktober: temaet er gys, gru og halloween/allerhelgen. Aktiviteterne er at lave lanterner, lave klamme følekasser, en gyserhule, bruge fortælling, fokus på danske traditioner og verdens traditioner.
November: temaet er musik. Aktiviteterne er at lave sit eget instrument, vis mig din ringetone, MGP Nordic, Wii guitar Hero turnering, Hannah Montana Look alike konkurrence evt med upload af foto.
December: temaet er nytår. Aktiviteterne er at have en stjernekikkert, Børnenes nytårstale måske med upload!, lave nytårshatte, Børnenes nytårsfortsæt som kunne gemmes i en måneds tid og vi kunne vende tilbage til om de kunne holde det?

Målet er:
  • at aktiviteterne ikke er dyre men at det handler om personlig formidling og nærvær.
  • at aktiviteterne kan afvikles på et lavt budget så selv de små biblioteker kan snuppe ideer.
  • at flere medarbejdere involveres i projektet.
  • at man kan føje nye aktiviteter og erfaringer til hele tiden.
  • at man kan søsætte spontane aktiviteter uden det store forarbejde bare det er indenfor temaet.

Vi mangler stadig at beslutte om vi vil have et fast tidspunkt eller det skal bestå af gennemløbende aktiviteter og må aktiviteter på forskellige tidspunkter. Vi skal ligeledes have fundet ud af hvordan vi håndtere det med presse. Børn læser jo ikke aviser og det med pressemedelelser kræver ofte stor planlægning så man er ude i god tid.

Vi har tilgengæld besluttet at vi vil have det som en fastdel af bibliotekets hjemmeside, at børnene skal kunnne deltage aktivt ved at uploade billeder og kommentarer. Det skal vi så have fundet en teknisk løsning på.

Vi skal også have fundet ud af om vi vil lave et on-line katalog så andre børnebiblioteker kan blive inspireret og til føje nye ideer og erfaringer.

Vi har allerede involveret flere kollegaer i projektet også i at udføre de praktiske ting!

2 kommentarer:

  1. Kære Malene og Christine
    Jeres projekt er helt oplagt. Formen giver et langsigtet perspektiv - I slipper for, at projektet klaret efter blot et par arrangementet. Derfor må man sige at playmakerfunktionen opfyldes. Da jeg læste beskrivelsen af hver måned, tænkte jeg helt naturligt ved december, at her var temaet jul - og så var det nytår... Rigtig godt!
    Jeg ser helt klart muligheder for, at vi andre kan inspireres af jeres projekt. Jeg forestiller mig allerede at pille nogle måneder ud af kalenderen i efteråret 2010 og sætte fokus på dem efter jeres model. Det vil være oplagt at reklamere for dette i næste arrangementsfolder, fx...
    Fint med involvering af yderligere personale.
    kh, Rikke

    SvarSlet
  2. Kommentar fra Henriette og Vibeke:
    Det er både flot og ambitiøst med aktiviteter i alle måneder. Faldgruben bliver nok, at det ikke kommer til at ligne de workshops, som vi traditionelt har haft på bibliotekerne i mange år. Måske mangler vi overordnet set, at diskutere vores egne roller som playmakere. Skal vi indgå som ligeværdige parter med børnene eller vil vi altid få den mere distancerede rolle som ”læremestre”. Det er nok noget af det, som vi skal tage med i vores endelig evaluering af vores projekter.

    SvarSlet