Mødet med de eksterne samarbejdspartnere blev afholdt tirsdag d. 23. Juni kl. 10.30-12.30
de eksterne samarbejdspartnere der kunne deltage i mødet var Jesper Ingerslev fra Danfoss Universe og Sara Tougaard fra eksperimentariet. Vi planlægger at mødes med Kristian Østergaard fra Lego Education engang i august.
Vi startede med en lille rundvisning på Børnenes Bibliotek for at give en introduktion til nutidens børnebibliotek. Efter en rundvisning på Næstved børnebibliotek fortalte undertegnede om status for projektet, hvem der deltager, om vores hovedfilosofi baseret på Carsten Jessen og "det fjerde bud" fra styrelsens rapport Børn leger - på biblioteket. Vi talte lidt om de forskellige opfattelser af leg vs. læring - og fandt ud af at vi ikke er så langt fra hinanden.
Herefter var der livlig debat om vores filosofi/tilgang til leg. Vi sidder mellem spændingsfeltet leg og læring. Vi er enige om at fokus ligger på leg og at det så er en sidegevinst at der opstår læring.
Samarbejdspartnernes forventninger/Ideer var mange.
Jesper gav blandt andet følgende udsagn:
- Man kan ikke styre børns læring via leg, og man skal ikke have et pædagogisk styret perspektiv på legen - men det er okay at børn lærer mens de leger - det kan faktisk ikke undgåes.
- For at skabe et rum for leg og kreativitet må man ud over det blanke papirs forbandelse. Som ved dogme film. Sæt scenen.. De 10 dogmeregler skabte hidtil uset kreativitet i den danske filmbranche.
- Skabe et fælles sprog omkring læring
- Spændingsfeltet mellem leg - læring og social ansvarlighed er væsentligt, og indbyrdes afhængige af hinanden.
Sara arbejder i udviklingsafdelingen på eksperimentariet. De har tradition for åbenhed om henvendelser udefra, så det var medvirkende til at de sagde ja. For dem er det vigtigt at deres viden og kompetencer kan bruges i andre sammenhænge og det at de gør det, skærper deres viden, deres formidling og deres egen kompetenceudvikling. Deres bidrag kan være kreativitetswokshop - hands on. Vise hvordan de gør, tage en diskussion om hvad der fungerer, og tage udgangspunkt i det.
Jesper arbejder med Danfossuniverse.com/learn (Ny hjemmeside) her arbejder de med Positive læringsmiljøer -> kreativitet og innovation. Han mener man skal tænke indretning mht. leg og læring. Hvis det ikke fungerer så lav det om, så har man lært noget af det. - > lav om på jeres biblioteker, med legen som udgangspunkt. Lav mulighed for at skabe kreative miljøer.
Bibliotekarerne skal kende sig selv og deres perspektiv og holde det op imod børnenes perspektiv der i det store hele er helhedsorienteret.
Spørg jer selv:
Hvem er i?
Hvem laver i bibliotek for?
Hvordan?
Hvorfor?
Sara mener man skal tage udgangspunkt i bibliotekarens verden. Måske synes de at det er fedt på ideplan, men vil helst ikke miste deres skrivebord - så må man lave "et skrivebord"... i overført betydning.
Jesper vil gerne give børnene oplevelse af at det er sjovt at gå på biblioteket. "Hvad husker man fra matematik i folkeskolen". Man husker følelsen af at have matematik. Hvis de husker det som sjovt vil de komme igen som unge og voksne.
Man oplever et nederlag 3 gange så stærkt som en succes.
Man skal skabe miljøer der belønner det at være nysgerrig.
Leg er en menneskelig præmis. Hvis man ikke leger er man død.
Der arbejdes videre med følgende løsningsforslag:
Eksperimentariet: vi besøger eksperimentariet mandag i uge 43.
Danfoss Universe: workshop læringsstile, kreativitet og miljøer. Vi skal testes skal vi gøre det inden så resultatet foreligger.
torsdag den 2. juli 2009
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar