torsdag den 27. maj 2010
de tekniske udfordringer
torsdag den 20. maj 2010
Indlæg på konferencen
Der var flere der spurgte på de to oversigter fra Experimentariet. Jeg arbejder hårdt på sagen men har pt det der kaldes tekniske udfordringer ;o)
Tak til alle der har deltaget for nogle rigtig gode konferencer.
onsdag den 28. april 2010
Referat af projektgruppemøde i Roskilde d. 27. april
- Referatet af sidste møde
blev godkendt uden yderligere kommentar - Evaluering af Rekordjagten.
Selvom eventgruppen har fastlagt et møde d. 16. juni synes vi alligevel at vi havde brug for at evaluere på forløbet. Samlet set endte 14 biblioteker med at gennemføre. I projektgruppen tegnede der sig samme billede som på landsplan. Det var ualmindeligt svært at skaffe deltagere. Randers aflyste, da der ikke var tilmeldte børn. Anine mente at det måske hang sammen med tidspunktet. Århus aflyste idet de ellers havde satset på en stor flok spejdere som så sprang fra om mandagen. Det var ikke muligt at skaffe børn på så kort tid. Vordingborg aflyste også på trods af at de havde haft fin presseomtale, kontaktet SFO'er og uddelt flyers fik de ingen tilmeldte. Næstved gennemførte med 16 børn idet hele. Guldborgsund gennemførte med 26 børn og Lolland gennemførte med 15 børn. Fælles for de tre steder var at børnene nærmest var håndplukket i udlånet. Roskilde aflyste. Heller ikke her var der tilmeldte. Henriette havde endda brugt ideen med at sætte flyers i børnebøger der stod på afhentningshylden. Vi har fået mange kommentarer ind fra de tilmeldte biblioteker. For at strukturer responsen laves der hurtigt at enkelt sæt spørgsmål som rundsendes til de tilmeldte biblioteker. Deres besvarelser kan bruges af eventgruppen til at evaluere. - Opsamling på konferencen og vores workshop.
Vi fik samlet lidt løse ender omkring de praktiske ting til konferencerne. Samtidig blev vi enige om konceptet til vores workshop. Da det er Anine og Malene der skal stå for dem tager de resten af planlægningen herfra. Men der er lavet en tidsplan og en skitse til grundindholdet. Husk at sende billeder til Mette. - Status på delprojekterne.
Roskilde har afviklet deres 4 legefredage. Det var igen meget svært at skaffe børn der ville tilmeldes. 2 af fredagene var med Gerlev legepark. Her lærte Vibeke og Henriette en hel del bl.a. at man kun skal give 3 beskeder også bygge ovenpå senere, at man selv skal starte legen så kommer der flere til og at man ikke skal tage sig at børn der græder, idet det flytter fokus fra legen.
Lolland og Guldborgsund har sat deres spil i produktion vi håber meget at det står klart så det kan udstilles på konferencen d. 19. maj i Roskilde.
Næstved har valgt at lave tidsplanen mindre stram, da presset tog glæden ud af projektet. Derudover er mange af erfaringer på ret konkrete praktiske ting så som kan en sommerfuglehave overleve i et udlån osv...
Vordingborg er gået i gang med at indkøbe og skrive til indholdet i deres 5 kufferter. Vi håber ligeledes at kufferterne kan udstilles i Roskilde d. 19. maj.
Århus/Randers har i første omgang måtte aflyse deres fine fantasy-arrangement da de fik for få tilmeldte børn. Anine er dog nu blevet kontaktet af en skole som gerne vil afprøve konceptet så i slutningen af maj går det løs med 15o børn.
Da vi nu nærmer os afslutningen er det vigtigt at få samlet sammen til afrapporteringen. Derfor skal vi have materiale fra alle delprojekter senest d. 28. maj. Følgende overvejelser er gode:
Hvorfor valgte i dette projekt?
Hvilken proces har i haft?
hvilke dilemmaer har i oplevet?
Hvilke erfaringer har i gjort jer?
Hvad kan i konkludere?
Har i praktiske erfaringer?
også modtager vi også fotos i udvalg. - Eventuelt blev lidt løs snak og en tur ud til kuglelabyrinten.
mandag den 26. april 2010
På vej mod evaluering
De mest presserende arbejdsopgaver er nu Rikkes præsentation af projektet på årets BØFA-konference, vores præsentation af projektet og workshoppen på de 2 afsluttende konferencer i Århus og Roskilde, og så hvordan vi får skrevet vores rapport færdig. Den planlagte temadag med projektgruppen ser ud til at være i orden.
Når man går ind i denne her fase dukker mange ting op, som man er nødt til at tage til efterretning, men det er jo netop der at det begynder at blive nemmere at konkludere på projektet. Samtidig oplever vi også, at vi nu er nået til et punkt, hvor vi godt vil diskutere nogle af de dilemmaer som er opstået, og derfor tror jeg at begge projekledere glæder sig til at sætte debatten igang.
På mange måder ender sådanne projekter ofte med at give flere spørgsmål end det giver svar. Det er også den oplevelse vi som projekledere sidder med ligenu, men forhåbentligt dukker nogle af svarene op efterhånden som vi får samlet trådende. Foreløbigt har vi givet projektgruppen en deadline der hedder d. 28. maj. Den dag er absolut sidste dag for indsending af materiale, der skal bruges til evaluering og afrapportering.
Dernæst har vi givet os selv en deadline og håndslag på at rapporten skal færdiggøres inden vi rammer sommerferien. Så næste projketledermøde er sat til d. 14. juni.
Projektgruppen træder sammen imorgen, hvor vi blandt andet skal evaluere på rekordjagten. Referat herfra følger snarest.
fredag den 26. marts 2010
Projektgruppemøde d. 22. marts på Roskilde Bibliotek
Første punkt på dagsordenen var et oplæg fra Rikke med billeder og inspiration fra hendes tur rundt på amerikanske biblioteker og museer. Dette affødte en mindre snak om kulturforskelle blandt andet fordi mange amerikanske biblioteker benytter frivillige. Vi fik også mulighed for at se billeder fra The City Museum . Rick Erwin er en af oplægsholderne på vores afsluttende konferencer. Tror roligt vi kan glæde os til det oplæg!
Derefter hastede vi videre til at gennemgå vores individuelle projekter. Guldborgsund har lavet udkastet til deres biblioteksspil færdig. Spillet har fået navnet Livsfrø og er nu sat i produktion i samarbejde med den lokale produktionsskole. Vi glæder os meget til at se det færdige resultat. Roskilde er i fuld gang. De modtog deres spil samme dag som vi holdt møde og første lege/spille dag er idag d. 26. marts. Der er delt flyers ud så forhåbentligt strømmer det ind med børn der vil dyste mod Henriette og Vibeke.
Vordingborg skal have løst en meget praktisk opgave idet det ikke længere er så nemt at finde gode kufferter men ellers forløber alt som planlagt. Vores jyske venner måtte aflyse første gang i Randers da kun tre børn var tilmeldt. ØV ØV for det er bare sådan et superkoncept. Forhåbentligt kommer der flere tilmeldinger i Århus ellers afvikles det med en inviteret skoleklasse.
Gode ideer er jo ikke altid en garanteret succes. Således er de største forandringer i Næstved at spore i personalegruppen og ikke i antallet af børn der deltager i vores indslag. Men man skal jo starte et sted og vi tror på at engageret voksne giver interesserede børn.
Rikke og undertegnede har besluttet at vi gerne vil runde projeketet af med en lille temadag for projektgruppen når vi er kommet om på den anden side af vores konferencer. Selve dagen kommer til at være i to dele hvor vi om morgnen tager et oplæg og debat mens vi efter frokost vil evaluere og samle løse ender på vores projekt inden vi skal afrapportere til styrelsen.
Sidst men ikke mindst snakkede vi Rekordjagten. Stor ros til eventgruppen. Det er så flot et stykke arbejde.
fredag den 12. februar 2010
Referat fra Eventgruppemøde 10. februar i Aalborg
Referent: Rikke
- Præcis plan for dagen: - præcisering af indhold i posterne
Kritisk gennemgang og justering af posterne. Vi anbefaler, at man til eventen er 2-3 stk. personale til stede, gerne flere. De justerede poster kræver, at det kun er nødvendigt med voksen bemanding ved en af posterne. Den voksnes funktion skal i løbet af eftermiddagen være vejledende, således at der cirkuleres mellem børn og aktiviteter. Holdene inddeles så hele målgruppen, så vidt muligt, er repræsenteret på hvert hold og der udpeges en holdleder, som har det sidste ord og som fører point.
Vi er blevet opfordret til at invitere alle børnebiblioteker i Danmark til deltagelse i eventen. Vi synes, at det er en god ide og sender en indbydelse. Ikke-projektbiblioteker deltager for egen regning, men modtager materiale til print på samme vis som projektbibliotekerne. Vi mener, at vi med denne invitation kan løfte eventen og gøre den mere synlig. Vi er desuden, af "Børnenes Rekordbog" blevet opfordret til at slå rekorden som Danmarks største skattejagt. Vi synes det er forsøget værd. Rikke kontakter "Børnenes Rekordbog", for at spørge hvordan vi griber sagen an.
Deltagere på vinderholdet fra hvert bibliotek får hver en "Børnenes Rekordbog 2010". Der skal desuden være en hovedpræmie til deltagerne fra landets bedste bibliotek. Anine forsøger at finde en sponsor. Alle deltagende børn modtager desuden et diplom. Hvis man ønsker at give præmier til øvrige hold, kan det gøres for egen regning.
- Udfærdigelse af drjebog, indkøbsliste, pressemeddelelse osv.
Der blev nedsat en gruppe bestående af Henriette, Christine og Rikke. Gruppen mødes mandag d. 8. marts på Roskilde bibliotek og udfærdiger materialet. Anine fremstiller ord til "Ord-dam", Palles Gavebod-figurer med bogstaver bagpå osv. - Økonomi
"Børnenes Rekordbog" og forlaget har sagt ja til at sponsorere 56 stk "Børnenes Rekordbog 2010". Det giver os et større økonomisk råderum. Vi foreslår, at hvert deltagende barn på projektbibliotekerne udstyres med en keyhanger med proejktets logo og evt. tekst. Samlet pris - ca. 5000 kr. Foreslaget fremlægges på næste projektgruppemøde. Vi foreslår endvidere at hvert deltagende projektbibliotek kan fakturere udgifter op til 1000 kr. ved indsendelse af bilag til projektet/Rikke. Rikke vender økonomien med Eva Larsen. - Samarbejde med Palles Gavdebod og Ramasjang
Vi henviser til Palles Gavebod ved at lede børnene ind på børnesitet, hvor de skal svare på et rekord spørgsmål. Christine opfordrer Palles Gavebod til at reklamere for vores event på sitet, som har rekorder som tema i samme periode. Vi opfordrer til, at man annoncerer i den lokale kalender på Palles Gavebod. Ramasjang opfordres til at reklamere for eventen. Christine kontakter Maria Sjøblom. - Teknik
Da man kun kan holde møde 2 personer af gangen via Skype, mener vi ikke, at vores plan om at linke mellem alle biblioteker holder/er mulig. Vi vil i stedet via vores velkomst til børnene lægge vægt på, at alle deltagende børn i Danmark starter og slutter på samme tid. Eventen slutter med, at alle deltagende biblioteker indberetter deres point til Rikke, som herefter udsender meddelelse vedr. vinderhold pr. mail. Desuden udsendes top-ti liste over de 10 bedste biblioteker. - Markedsføring, pr., Presse osv.
Der udfærdiges en skabelon til pressemeddelelse. Markedsføring er herefter op til det enkelte bibliotek. - Involvering af kollegaer
Kollegaer fra hele landet inviteres. Rikke sender invitationer via mail med deadline for svar fredag d. 12. marts - Fremlæggelse for projektgruppen
Punktet udskydes til eventgruppemødet fredag d. 19. marts - Tidsplan og deadlines
Plan er udfærdiget til internt brug - Næste møde
mandag d. 8. marts i Roskilde
Fredag d. 19. marts i København
mandag den 8. februar 2010
Referat af projektledermøde 4. februar
- Målgruppen for konferencen
Børnebibliotekarer og biblioteksledere - Budskabet i konferencen
Vi vil videregive vores erfaringer og debattere vore holdninger - Vores workshop
Indholdet i workshoppen bliver at stille deltagerne en hands on opgave i stil med den vi fik på eksperimentariet. Vi har aftalt en arbejdsfordeling hvor Rikke deltager i begge paneldebatter og Malene laver workshop. Rikke hører om Anine vil står for workshoppen i Århus. Oplæg leveres af Rikke i Århus og af Malene i Roskilde. - Konferencens titel
Vi tilslutter os Lottes forslag. Malene skriver til Lotte og hører samtidigt om teksten til programmet. - Budget for konferencen
Vi orienterede os i det overslag som er udsendt. Vi synes det ser ok ud men undres dog over at det ikke er Playmaker der skal afholde udgiften til Shane Brox. Vi tilslutter os at det ikke må koste mere end 500 kr. pr. deltager. - Status på eventen
Der afholdes eventgruppemøde på onsdag (hold øje med referatet) - Hvordan videre formidler vi vores resultater/Hvordan evaluerer vi projektet i forhold til projektansøgningen?
I henhold til ansøgningen skal vi evaluere via fokusgrupper og konferencen - Hvordan går det med de individuelle projekter
Vi har modtaget status på alle de individuelle projekter. Beskrivelserne er lagt på bloggen så alle kan kommentere på hinandens projekter. For at få projektdeltagerne til at bruge bloggen bliver der nu direkte bedt om at forholde sig til hinandens projekter. - Projektgruppemødet d. 22. marts
Vi flytter tidspunktet til kl.11-14.30
Ting der skal drøftes er eventen, evaluering, konferencen, status og Rikkes tur. - Løbende orientering til styregruppen
Vi blev enige om at referater sendes direkte til styregruppen. Vi sender også de individuelle projekters beskrivelser. - Næste møde
Næste projektledermøde afholdes d. 15. marts kl. 9-11 i Næstved - Eventuelt
Malene deltager i masterclass om innovationsværksteder for børn i Odense d. 24. marts
Guldborgsund/Lolland bibliotekerne
Spillet er et stort brætspil, hvor deltageren er "menneskelig brik". Spilleren guides gennem en række "problemstillinger" vedr. biblioteket, bibliotekets mål og formål. - f.eks.
Hvad er biblioteket?
Hvad er bibliotekets funktion/Hvad kan man bruge det til?
Den samfundsmæssige/demokratiske funktion?
Biblioteket som former af det hele menneske via selvindsigt osv.
Vi arbejder ud fra følgende delelemner:
- Kreativitet
- Naturvidenskab
- Fantasi
- Leg
- Oplevelse/den gode historie
- Selvindsigt/hvem er jeg?
- Humor
- Demokrati/samfund
Spillet skal kunne spilles af en hel skoleklasse f.eks. i forbindelse med biblioteksorientering (som krydderi/leg - aldrig som en fast del af orienteringen). Spillet kan endvidere bruges i forbindelse med interne arrangementer i børnebibliotekerne. Spillet produceres således at det er nemt at transportere - størrelses- og vægtmæssigt.
Vi er i dialog med Multicenter Syd i Nykøbing F, som har sagt ja til at producere spillet med deadline i maj.
Playmakerfunktionen:
Spillet kan/skal kun spilles med deltagelse af en playmaker, som er spillets facilitator, vejleder, vært....
onsdag den 3. februar 2010
Roskilde Bibliotekerne
Playmaker på Roskilde Børnebibliotek består af følgende tre delprojekter:
- Store brætspil i børnebiblioteket - kom og spil mod din børnebibliotekar, dine venner eller dine forældre. Skal styrke motorikken, koncentrationen og balancen.
- Kryds og bolle (Roskilde Produktionsskole)
- Ringe-spil (Roskilde Produktionsskole)
- Labyrint (Eksperimentarium) - Et lille udvalg af brætspil og andre små spil til brug i børnebiblioteket. Det skal være nyere kvalitetsspil der præsenteres for børn og forældre. F.eks.
- Cranium
- Vildkatten gigant
- Fem på stribe
- Lego Duplo? - Fire fredag eftermiddage i marts/april med leg for børn og forældre/bedsteforældre
- 2 fredage hvor børnebibliotekarerne præsenterer børnebibliotekets forskellige spil og agerer spil-igangsættere.
- 2 fredage med udelege ved Gerlev Legepark
Gerlev legepark er kontaktet og har meldt positivt tilbage. Roskilde Produktionsskole (Værkstedsafdelingen) har vi lavet aftale med. Eksperimentaium har vi indgået aftale med om levering af 1 stk. kuglelabyrint d. 20.03.2010
Projektdeltagernes rolle som playmaker i relation til store og små brætspil
Der indrettes et område med spillene tæt ved indgangen til børnebiblioteket. I bestemte tidsrum indgår børnebibliotekarerne (primært Henriette og Vibeke) som playmakere. Dels ved at udfordre børnene f.eks. på tid i gennemførelsen af kuglelabyrinten, dels som igangsætter og medspiller i de forskellige spil. Selvom bibliotekaren sætter sig selv i spil, er vores mål også at forældre og andre voksne bliver inspireret til at spille med børnene og måske bruge biblioteket på en ny måde - og selv få lyst til at gå hjem og spille videre.
Projektdeltagernes rolle som playmaker i relation til traditionelle udendørs lege
Roskilde Bibliotek ligger i forbindelse med en stor park, som er oplagt til udendørs leg. Vi vil gerne genoplive de gamle lege, som tidligere blev leget af børn og voksne. Sammen med Gerlev legepark osm inspiratorer og konsulenter, vil vi sætte os selv i spil. som igangsættere og deltagere i legen. Vi vil være playmakere i forhold til vores brugere, som vi vil møde på en helt ny måde. Vi vil sætte os selv i spil, som vidensbank på legeområdet. Som forældre, bedsteforældre og børn kan søge viden hos og genopfriske gamle lege. På længere sigt, vil vi i kommunen arbejde mod, at der indrettes et decideret udendørs legeområde/legeplads i tilknytning til biblioteket.
Vordingborgs Legekufferter
Legekufferternes indhold bliver følgende:
- Hop i paradis og andre hinkelege
- Terre og andre lege med sten, glaskugler og hønseringe
- Lege med snurretop og snurrekap
- Svinge i bue og andre lege med sjippetov og elastik
- Kattens vugge og andre snorelege
Med udgangspunkt i 4. bud i rapporten "Fremtidens biblioteksbetjening af børn" ønsker vi at fremme legen på Vordingborg Bibliotekerne ved at sætte fokus på at overlevere lege, som tilhører forældre- og bedsteforældregenerationen, og som vi opfatter er på vej i glemmebogen. Det vil vi gøre ved at sammensætte legekufferter. Det er vores intention, at indholdsmæssigt skal legekufferterne appellere til børn fra 5-11 år.
Playmaker funktionen i vores del af projektet vil bestå af et arrangement, som vi ønsker at afholde i forbindelse med Vordingborg Biblioteks tilbagevendende sommer arrangement Kultur på Kajen som i år afholdes lørdag d. 28. august 2010. Arrangementet vil bestå i dels at introducere legekufferternes indhold til børnene, dels i at lege de forskellige lege med dem, og derved forhåbentlig være med til at overlevere nogle af de gamle lege til en ny generation.
Fantasy-dage i Århus og Randers
Dagen bygges over en nyskrevet fantasy historie (ca. 30 sider) skrevet af Lise Bidstrup. Dermed har ingen deltagere et eksisterende forhold til historien. Alle starter fra samme sted og kan bruge deres fantasi til at bygge videre.
Foreløbig plan for dagen:
- Første del af historien, oplæsning
introduktion, evt. af missionen eller målet. Lægger op til første workshop. - Workshop - lav dit eget våben
introduktion og hjælp fra bibliotekarer - Anden del af historien - oplæsning
lægger op til anden workshop - Workshop - ikke fastlagt endnu
kunne være lave et fantasi uhyre eller væsen fra historien. - Tredje del af historien
lægger op til tredje workshop - Workshop - bryg din egen beskyttelses drik
og få den med hjem i en flaske. Introduktion og hjælp fra bibliotekarer - Fjerde del af historien (afslutningen)
Vi har besluttet begge at være tilstede på de to dage og dermed benytte os af dynamikken i at være to, og muligheden for at udvikle og bygge på erfaringer opnået ved 2 forløb.
Det er os der skal hjælpe deltagerne gennem dagen. Vi er oplæsere, igangsættere, sparringspartnere og playmakere. Der kan være brug for at inddrage hjælp i nogen af workshopperne fra personer med viden om de specifikke emner.
Næstveds Årshjul
Februar: temaet er fastelavn, karneval, udklædning, teater. Aktiviteter er tøndeslagning, lave masker, kan-du-gætte-hvem-jeg-er-konkurrence med en evt. præmie. Konkurrencen kan afvikles med fotot på hjemmesiden.
Marts: temaet er historier og fortælling. Aktiviteter er skriv videre på en historie startet af os. Dette kan gøres på nettet eller via SMS. Billedfortælling hvor børn tagner og vi sammensætter det til en historie. Rime-kæde i udlånet hvor man skal sætte et nyt ord på der rimer på det forrige.
April: temaet er forår, det der spirer og gror. Aktiviteter er potteplante dag hvor børnene planter solsikker i medbragte potter. Planterne sættes til spiring i blioteket. Blomsterpresning i tykke bøger, herbarium, sommerfuglepuppe udklækning, klippe blade til hovedbibliotekets træer så de kan springe ud.
Maj: temaet er kristi himmelfart. Aktiviteterne er besøg af en præst, lav engle eller hvordan ser en kristi himmelfart ud. Noget med skyer?
Juni: temaet er Sankt Hans, midsommer og hekse. Aktiviteterne er lav love-potions ala Dannie Druehyld, Overtro/folketro og hvem er Hans? Flette blomsterkranse. Lave elverfolk/elverhøje!
Juli: temaet er vand, strand, regn og hav. Aktiviteterne er billeder lavet af ting man har fundet på stranden, flakseposter, oploade billeder af vand i ens ferie, lave regnmålere og indbertte resultatet til hjemmesiden.
August: temaet er kunst. Aktiviteterne er at lave maleri i udlånet der ændrer sig hele måneden igennem, benytte huskunstnerordning? benytte egneteatret scenografi, voksfigurer.
September: temaet er naturvidenskab. Aktiviteterne er dagens eksperiment som kan stå fysisk i udlånet og som kan ligge på hjemmesiden så børnene kan gøre det derhjemme. Eventuelt have dagens spørgsmål som børnene skal løse derhjemme? Få kontakt til linefagsstuderende der kan lave eksperimenter i udlånet?
Oktober: temaet er gys, gru og halloween/allerhelgen. Aktiviteterne er at lave lanterner, lave klamme følekasser, en gyserhule, bruge fortælling, fokus på danske traditioner og verdens traditioner.
November: temaet er musik. Aktiviteterne er at lave sit eget instrument, vis mig din ringetone, MGP Nordic, Wii guitar Hero turnering, Hannah Montana Look alike konkurrence evt med upload af foto.
December: temaet er nytår. Aktiviteterne er at have en stjernekikkert, Børnenes nytårstale måske med upload!, lave nytårshatte, Børnenes nytårsfortsæt som kunne gemmes i en måneds tid og vi kunne vende tilbage til om de kunne holde det?
Målet er:
- at aktiviteterne ikke er dyre men at det handler om personlig formidling og nærvær.
- at aktiviteterne kan afvikles på et lavt budget så selv de små biblioteker kan snuppe ideer.
- at flere medarbejdere involveres i projektet.
- at man kan føje nye aktiviteter og erfaringer til hele tiden.
- at man kan søsætte spontane aktiviteter uden det store forarbejde bare det er indenfor temaet.
Vi mangler stadig at beslutte om vi vil have et fast tidspunkt eller det skal bestå af gennemløbende aktiviteter og må aktiviteter på forskellige tidspunkter. Vi skal ligeledes have fundet ud af hvordan vi håndtere det med presse. Børn læser jo ikke aviser og det med pressemedelelser kræver ofte stor planlægning så man er ude i god tid.
Vi har tilgengæld besluttet at vi vil have det som en fastdel af bibliotekets hjemmeside, at børnene skal kunnne deltage aktivt ved at uploade billeder og kommentarer. Det skal vi så have fundet en teknisk løsning på.
Vi skal også have fundet ud af om vi vil lave et on-line katalog så andre børnebiblioteker kan blive inspireret og til føje nye ideer og erfaringer.
Vi har allerede involveret flere kollegaer i projektet også i at udføre de praktiske ting!
De individuelle projekter
Referat af styregruppemøde - Børnebibliotekaren som playmaker - 19. januar 2010 på Roskildebibliotekerne
- Status for projektet: Rikke Skuldbøl
Rikke fortalte om hvad der er sket i projektet siden det sidste styregruppemøde i Juni. Projektugen i uge 43 var sammensat så den kunne give inspiration fra så mange vinkler som muligt.
Programmet for ugen samt indtryk kan læses på projektbloggen.
Der var stor tilfredshed med ugens program fra deltagerne, og ambitionen om inspirerende dage til at ruste deltagerne til de individuelle projekter synes opfyldt.
Der er afholdt 2 projektgruppemøder, det første et brainstorm- og diskussionsmøde, på dette møde nedsatte man en eventgruppe der skal stå for planlægningen af den fælles event i vores projekt. På det andet møde fremlagde bibliotekerne deres individuelle projekter.
Vores fælles event bliver afholdt samtidig på alle biblioteker - den 24. april fra 15-17. Eventet er en skattejagt med temaet rejorder. Man starter og afslutter eventet fælles via webcam. Børnebibliotekarerne er playmakers på dagen. Pallesgavebod.dk har lovet at støtte op om projkettet og vi afventer svar fra DR Ramasjang.
Rikke fortalte om sin studietur til USA sammen med deltagere fra vores samarbejdsprojekt Legende familier i biblioteket. For god ordens skyld blev der gjort opmærksom på at studeturen ikke var en del af projektet, selvom den var ptrojektrelevant. Der er derfor ikke projektøkonomi i rejseudgifterne. Studeturen der besøgte 6 steder i 6 forskellige stater på 7 dage , kan man læse mere om på denne wiki: http://studietur.wikispaces.com/
Rikke udleverede punkter til den faglige statusrapport der indbrettes til styrelsen for bibliotek og medier d. 29. januar.
Efter Rikkes orientering bad Nanna om at der sendes en kort status på projektet inden styregruppemøderne. Vi aftalte at vi fremover sender noterne der svarer til den faglige afrapportering ud samt husker at sende link til bloggen sammen med dagsordnen.
Evaluering af projektet blev debatteret. Der var forslag om at udarbejde en kogebog for at videreformidle erfaringer. Det blev dog ikke besluttet. Projektgruppen vil tage evalueringen op på et møde, især om det er den bedste metode at bruge fokussamtaler overfor målgruppen. En del af evalueringen er konferenen. - Den afsluttende konference
Rikke og Lotte fortalte om forslag til program for den nationale konference. Målgruppen for konferencen er børnebibliotekarer, men også ledere. Vi vil gerne ramme bibliotekernes ledelser med formidlingen af at leg på biblioteket er vigtigt. Programmet bør derfor appellere til lederne. Styrelsen indbydes til konferencerne ligesom en leder børe have et kort oplæg på konferencerne.
Angående økonomi arbejdes der på en model hvor udgifterne deles mellem Legende Familier og vores projekt så konferencen i vest betales af Legende familier og konferencen i øst af børnebibliotekaren som playmaker. Vi skal dog endeligt have afklaret dette. Vores projekt ansøger bibliotekskonferencer.dk om støtte til den udenlandske oplægsholder. - Er vi på rette spor?
Vi diskuterede om projektet er på rette spor i forhold til målet om at den enkelte børnebibliotekar sætter sig selv på spil som fantasi- og kreativitetsagenter eller om der er tendens til at rette sig mere mod materialer og traditionel formidling af dem.
Der var enighed om at det var nogle meget flotte projekter bibliotekerne har valgt at lave. Det var spændende at få en snak med elemterne i de enkelte projekter. Projektlederne vil understrege at det er hjerteblod i projektet at børnebibliotekaren er aktivt "på spil".
Vi drøftede muligheden for at formidle viden fra vores projekt vi CB'erne.
Vi konkluderede at projektet er på rette spor. - Udfordringer ved delt projektledelse.
Punktet var ønsket drøftet af Nanna. Guldborgsund-bibliotekerne og Næstved-bibliotekerne har hver 19 timers frikøb til den fælles projektledelse. det kan give udfordringer at have en delt projektledelse der fysisk er placeret langt fra hinanden. Der er udarbejdet en skriftlig arbejdsdeling, og de to projektledere har gensidigt orienteringsmøde d. 4. februar. Jan lagde op til direkte løbende drøftelser mellem Næstved og Guldborgsund når nødvendigt. - Økonomi.
Der blev uddelt bilag af den seneste økonomiske statusrapport til styrelsen for bibliotek og medier. Vi sammenholdt med budgettet fra vores ansøgning. Kommentarer til økonomien er:
Det er ikke muligt at søge udviklingspuljemidler til materialer. Udgifter til materialer til de enkelte projekter skal altså egenfinansieres. Udvikling og rådgivning i forbindelse med udvikling af materialer kan betragtes som konsulentydelse.
Der skal indkøbes i alt 56 guiness rekordbog ( 6 pr deltagende bibliotek) til præmier til vores fælles event. Der er søgt om sponsorstøtte fra forlaget. Gives den ikke finansieres 6 ex af hvert bibliotek.
De 37 timer der betales af projektet pr deltagende bibliotek kan udbetales hvis de er brugt. Der fremsendes regning på særlig blanket til Eva S. Larsen - Guldborgsund-bibliotekerne. Blanketten skal være underskrevet af biblioteksledelsen.
Egenfinansieringen af timer til projektet skal dokumenteres på en tro og love erklæring underskrevet af biblioteksledelsen. Blanketten fremsendes af Guldborgsund-bibliotekerne til jer. Blanketten skal benyttes til revisionen af regnskabet.
Opklarende: Angående beløbet til evaluering på 28000 hvor det fremgår at de 20000 er anden finansiering. Dette er en fejl der er blevet rettet. Beløbet 20000 skal stå under ansøgt.
Afslutningsvis kan oplyses at der er en del forventede betalinger i nærmeste fremtid, men at budgettet ser forsvarligt ud - også med henblik på finansieringen af oplægsholdere på de afsluttende konference. - Eventuelt
Christine går på barsel i februar. Ny i styregruppen for Roskilde bibliotekerne er Peter Høybye. Velkommen til Peter og tillykke og held og lykke til Christine.